Hulpaanbod voor familiaal geweld

Familiaal geweld is in veel gezinnen een harde realiteit. Door de coronacrisis valt het openbaar leven stil en zijn gezinnen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagelijkse structuur en sociaal isolement kunnen in combinatie met angst en stress tot meer spanningen in gezinnen leiden, of tot geweld. Het is dan ook belangrijk dat de hulpverlening deze gezinnen blijft bereiken. Ook u kunt hier al lokaal bestuur een rol in spelen door deze gezinnen te informeren en toe te leiden naar het hulpaanbod.

1712

Elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan terecht bij 1712.

1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling. 1712 is een professionele hulplijn. De medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en verwijzen je eventueel door naar gepaste hulpverlening. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen; voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kan elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat worden gecontacteerd. Meer info vind je op www.1712.be  

1712 is een hulplijn, geen meldpunt en evenmin een noodnummer. In een noodsituatie moet de burger de noodnummers contacteren. 1712 maakte een poster op met tips rond het omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis.

nupraatikerover.be

De chathulpverlening nupraatikerover.be (een initiatief van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel) wordt bemand door gespecialiseerde hulpverleners en is specifiek gericht aan kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van (seksueel) geweld. De chatbox blijft beschikbaar en opent op extra momenten. Meer info op www.nupraatikerover.be   

CAW en JAC

Ook de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) zijn er voor alle welzijnsvragen. Zij blijven ook nu inzetten op de begeleiding van personen in het kader van familiaal geweld. Ook de residentiële (en beveiligde) opvang van slachtoffers van familiaal geweld blijft beschikbaar. Er werden ook een aantal initiatieven genomen om in samenwerking met de Family Justice Centers en regionale ketenaanpakken voldoende residentiële opvangplaatsen te blijven garanderen. De CAW en hun netwerkpartners zullen er dan ook voor zorgen dat vragen naar opvang op een gecoördineerde manier worden opgenomen.

  • De CAW zijn gratis bereikbaar op het nummer 0800 13 500. Mailen of chatten met de CAW kan via hun website www.caw.be
  • Jongeren kunnen terecht bij het JAC. Meer info vind je op www.jac.be 
  • Informatie voor professionals kunt u vinden onder het luik ‘voor professionals’ op www.caw.be 

Vertrouwenscentra Kindermishandeling

De provinciaal georganiseerde Vertrouwenscentra Kindermishandeling blijven telefonisch en per e-mail bereikbaar, voor meldingen en adviesvragen inzake kindermishandeling door o.a. professionele hulpverleners.

Meer info op www.vertrouwenscentrum-kindermishandeling.be

Family Justice Centers en regionale ketenaanpakken

De Family Justice Centers en regionale ketenaanpakken – die de samenwerking tussen politie, justitie en hulpverlening coördineren - blijven ook volop aan de slag. Bij de regionale ketenaanpak kunnen professionals nog steeds de meest complexe en ernstige dossiers aanmelden. Ook de Family Justice Centers van Antwerpen, Limburg en Mechelen, waar alle betrokken diensten samenwerken onder één dak, zetten hun werking onverminderd voort.

Meer info op

Categorie: 
Algemeen - Welzijn en Samenleving